Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα. Επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως όμως προσβάλλει τα παιδιά από 1ός ως 10 ετών, τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και όσους έχουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται με μικρές(1-10 χιλ.) λευκωπές -σαρκόχρωμες γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη μολυσματική τέρμινθο με τη μυρμηγκιά ή το σταφυλόκοκκο. Στα παιδιά τα σπυράκια εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα ενώ εξαπλώνονται εύκολα στα σηµεία τριβής µε ρούχα, όπως στο λαιµό, στη μασχάλη και στον κορµό, αλλά και στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια και τα γεννητικά όργανα.
Η μετάδοση γίνεται με δερματική επαφή (συχνά μέσω σεξουαλικής επαφής στους ενήλικες) αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, σεντόνια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί και από την άμμο στην οποία ξαπλώνουμε το καλοκαίρι. Εµφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που αθλούνται σε κολυµβητήρια και γυµναστήρια αλλά και πιο συχνά σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα.
Η πιο γρήγορη και αποτελεσματική άμεσα θεραπεία είναι η αφαίρεση των των βλαβών με λαβίδα αφού έχει προηγηθεί τοπική αναισθητική κρέμα και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου. Βασική προϋπόθεση για την θεραπεία είναι ο ενδελεχής έλεγχος σε όλο το σώμα για την ανεύρεση και άλλων βλαβών καθώς και η επανεξέταση προκειμένου να απομακρυνθούν νέες βλάβες που θα οδηγήσουν σε υποτροπή. Άλλες εφαρμόσιμές θεραπείες είναι η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο και με τη χρήση βαμβακοφόρου στυλεού, η διαθερμοπηξία καθώς και Laser CO2 που προκαλεί εξάχνωση των βλαβών.
Παρατηρείτε σε εσάς ή στο παιδί σας βλάβες που μοιάζουν με μολυσματική τέρμινθο? Σας περιμένουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά….. αλλά και υπομονετικά(για τους μικρούς μας ασθενείς).