Μολυσματικό κηρίο

Μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια μεταδοτική  επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος και προκαλείται από το σταφυλόκοκκο, το στρεπτόκοκκο ή και τα δύο μικρόβια.

Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή σε πρόσωπο, λαιμό, χέρια και πόδια, μπορούν όμως να εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα, ιδιαίτερα σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα.

Το κηρίο μπορεί να εμφανιστεί μετά από μικρό τραυματισμό του δέρματος, όπως π.χ. μετά από δείγμα εντόμου, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε κλινικά υγιές δέρμα.

Το μολυσματικό κηρίο μπορεί να εμφανιστεί όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως το καλοκαίρι.

Κλινικά, παρουσιάζεται με δύο μορφές:

  • το  πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο το οποίο παρουσιάζει αρχικά μια μεγάλη “φούσκα” που σπάει και οδηγεί σε μια πληγή που καλύπτεται απο κίτρινη κρούστα σαν το μέλι. Το παιδί ενοχλείται με φαγούρα και πόνο. Τοπικά μπορεί να διογκώνονται αντιδραστικά λεμφαδένες.
  • Το μη πομφολυγώδεςμολυσματικό κηρίο που παρουσιάζεται ως ερυθηματώδης περιοχή με μελιτόχροη εφελκίδα.

Μετάδοση

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη. Μπορεί να μεταδοθεί με μεγάλη ευκολία από το ένα μέρος του σώματος του παιδιού στο άλλο, όπως και από ένα παιδί που νοσεί σε ένα άλλο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με:

Δερματική επαφή

Σταγονίδια

Μολυσμένα αντικείμενα όπως ρούχα, πετσέτες, παιχνίδια κ.ά.

Θεραπεία

Η θεραπεία  εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών και το μέγεθος τους.  Μπορεί ο ασθενής να χρειασθεί μόνο αντιβιοτική αλοιφή αλλά σε πιο εκτεταμένες και πολλαπλές βλάβες είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικής αγωγής για  7 – 10 μέρες .

Εάν λοιπόν παρατηρήσετε πληγή που δεν υποχωρεί στο δέρμα σας ή στο δέρμα του παιδιού σας και καλύπτεται με μια κιτρινωπή κρούστα μη διστάστε να απευθυνθείτε στον ειδικό.

Η γρήγορη αντιμετώπιση ειδικά σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα που παρουσιάζουν αρκετές υποτροπές μπορεί να προλάβει την εξάπλωση της νόσου.