Φθειρίαση (Ψείρες)

Φθειρίαση (Ψείρες)

Η φθειρίαση είναι παρασίτωση  που αφορά ιδιαίτερα την παιδική ηλικία.Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται σε διαφορετικό παράσιτο, απ΄ότι η φθειρίαση του σώματος και σε διαφορετικό απ ότι η φθειρίαση του εφηβαίου. Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Οι ψείρες ρουφούν αίμα κάθε λίγες ώρες και δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς αυτό παραπάνω από λίγες μέρες. Γεννούν αυγά κάθε μέρα (κόνιδες) που κολλάνε πάνω στην τρίχα. Μία θηλυκή ψείρα γεννάει 8-10 αβγά την ημέρα. Το αβγό όταν εκκολαφθεί λέγεται κόνιδα . Για να εκκολαφθεί το αβγό χρειάζεται 7-8 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη η θηλυκή ψείρα γεννά αβγά ανά 15-20 μέρες και ζει μέχρι 40 μέρες .

Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός αναζητά την παρουσία ψειρών αλλά και κόνιδων  κυρίως οπισθοωτιαία και στην ινιακή χώρα.

Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα μικροσκοπικό, γκρίζο-λευκό έντομο μεγέθους μόλις 3-4 χιλ. Ο ερεθισμός που προκαλείται όταν η φθείρα απομυζά αίμα από το δέρμα και το σάλιο της οδηγούν σε έντονο κνησμό, που μπορεί να προκαλέσει εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φθειρίασης συστήνονται τα εξής:

  • Χρήση αντιφθειρικών σαμπουάν και λοσιόν. Είναι σημαντικό να δοθούν οδηγίες απ το δερματολόγο για τον σωστό τρόπο χρήσης και κάποια τρικ που θα βοηθήσουν στην απαλλαγή από τους δυσάρεστους επισκέπτες.
  • Αραιωμένο ξυδόνερο βοηθά στην αποκόλληση των αβγών ή των κονίδων. Μόνο μία πολύ λεπτή χτένα μπορεί να αφαιρέσει τις κόνιδες αποτελεσματικά.
  • Συστήνεται καλή απολύμανση ρούχων, σεντονιών, μαξιλαροθηκών, χτενών αλλά και λούτρινων παιχνιδιών.

Σε περίπτωση που σε κάποια οικογένεια ένα παιδί έχει ψείρες καλό είναι να λαμβάνεται η θεραπεία και από τα υπόλοιπα μέλη ταυτόχρονα. Αν η φθειρίαση επιμένει η επίσκεψη στον ειδικό θα βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης τοπικής θεραπείας και στην μείωση της περαιτέρω ταλαιπωρίας του ασθενή αλλά και των υπολοίπων στην οικογένεια.