Θηλώματα

Θηλώματα

Τα δερματικά θηλώματα, είναι καλοήθη μικρά, μαλακά ογκίδια, που μοιάζουν με κρεατοελιές και εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Το χρώμα τους ποικίλει, αν και συχνότερα είναι ίδιο με αυτό του δέρματος.

Συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες, το ένα κοντά στο άλλο και το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1- 5 χιλιοστά.

Τα θηλώματα προκαλούνται από τα στελέχη 6 και 11 του HPV, τα οποία είναι χαμηλού κινδύνου και δε σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου. Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά σε σχέση με τα κονδυλώματα. Ενώ λοιπόν δεν μεταδίδονται εύκολα από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο εξαπλώνονται εύκολα στο ίδιο άτομο.

Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα μετά την ηλικία των 25-30.

Εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV. Τέτοιες περιοχές είναι ο λαιμός, το πρόσωπο και κυρίως τα βλέφαρα, οι μασχάλες, το στήθος και οι βουβωνικές περιοχές. Τα θηλώματα στα γεννητικά όργανα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή πριν απομακρυνθούν και πρέπει να αποκλείεται κάθε πιθανότητα συσχέτισής τους με τα κονδυλώματα. Το ίδιο ισχύει και στα θηλώματα κόλπου και τα θηλώματα πρωκτού.

Διάφοροι παράγοντες  έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση των θηλωμάτων όπως  η παχυσαρκία ,η εγκυμοσύνη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στο πολλαπλασιασμό  των θηλωμάτων συμβάλει ο ήπιος  τραυματισμός  όπως τριβή με σφουγγάρι, περιλαίμιες  αλυσίδες, ή  το ξύρισμα.

Θεραπεία

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για καλοήθεις βλάβες αλλά η θεραπεία για αισθητικούς λόγους πολλές φορές είναι απαραίτητη λόγω του γρήγορου πολλαπλασιασμού τους. Για την αφαίρεση τους εφαρμόζεται:

  • Laser CO2
  • Διαθερμία
  • Κρυοπηξία
  • Χειρουργική αφαίρεση