Μέλασμα

Μέλασμα

Το Μέλασμα είναι μια συχνή, επίκτητη διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος. Χαρακτηρίζεται από την  εμφάνιση καφέ, γκρι χροιάς στην επιφάνεια του δέρματος κυρίως του προσώπου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ύπαρξη μελάγχρωσης σε βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας σε αντίθεση με τις πανάδες ή τις μελαγχρωματικές κηλίδες. Εντοπίζεται σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές του σώματος, κυρίως στο πρόσωπο. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες με σκούρο τύπο δέρματος, στην εφηβεία ή σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα βασικά αίτια εμφάνισης του μελάσματος είναι:

  • Χρόνια ή έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία.
  • Ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ορμονικοί και κληρονομικοί παράγοντες.
  • Λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων όπως αντιεπιληπτικά, κορτιζόνη, ισοτρετινοϊνη και κάποια αντιβιοτικά.

Με την χρήση της λυχνίας Wood το μέλασμα διακρίνεται σε 3 τύπους:

  • Επιδερμιδικό τύπο (70% των περιπτώσεων) με σχετικά επιφανειακή εντόπιση της μελανίνης στο δέρμα και πολύ καλή πρόγνωση όσον αφορά την ανταπόκριση στην θεραπεία.
  • Χοριακό τύπο (20%), με βαθύτερη εντόπιση της μελανίνης, αντιστέκεται στην θεραπεία και απαιτεί ειδική προσέγγιση.
  • Μικτός τύπος (10%), δηλ. με μικτή (επιφανειακή και βαθύτερη) εναπόθεση μελανίνης και με μετρίως ικανοποιητική ανταπόκριση στις διάφορες θεραπείες. Από την ταξινόμηση αυτή γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, όσο βαθύτερο είναι το μέλασμα τόσο πιο επίμονη θα πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του.

Θεραπείες

Λευκαντικές αλοιφές: Η τοπική θεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες βελτιώνει τη δυσχρωμία, όμως η λανθασμένη χρήση μπορεί να δημιουργήσει δερματικό ερεθισμό αλλά και να επιδεινώσει την υπερμελάγχρωση.

Χημικά peelings: Το χημικό peeling απομακρύνει την πλεονάζουσα μελανίνη από το δέρμα. Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή του καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ερεθισμός και να εμφανιστεί μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση.

Μεσοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες τόσο με χρήση ειδικής πένας (dermapen)  αλλά και με ενδοδερμικές εγχύσεις.

Το μέλασμα δεν χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη θεραπεία. Απαιτείται εκτίμηση του κάθε περιστατικού μεμονωμένα. Βασικό ρόλο παίζει και η θεραπεία συντήρησης του αποτελέσματος. Σας περιμένουμε σε μια  προσωπική συνάντηση προκειμένου να ξεκινήσουμε την πιο κατάλληλη και αποδοτική για εσάς θεραπεία.