Ροδόχρους πιτυρίαση

Ροδόχρους πιτυρίαση

Η ροδόχρους πιτυρίαση, είναι μια  ιογενούς αιτιολογίας νόσος που εμφανίζεται κυρίως στον κορμό και  σπανιότερα στα άκρα.

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση ερυθηματολεπιδώδους  εξανθήματος  το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως  1-1 ½ μήνα.

Η ροδόχρους πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τύπο μετάδοσης. Συμβαίνει κατά επιδημίες μέσα στην κοινότητα κατά τους φθινοπωρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες.

Στην αρχή  εμφανίζεται μια ευμεγέθης πλάκα δ=2-5εκ ρόδινη και λεπιδώδης, η λεγόμενη “μητρική πλάκα”. Σπάνια εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα άκρα και στα γεννητικά όργανα. Συνήθως το εξάνθημα είναι ασυμπτωματικό ή συνοδεύεται από ήπιο κνησμό, ενώ σπάνια προηγούνται του εξανθήματος συμπτώματα ιογενούς συνδρομής (κακουχία, πονόλαιμος, δεκατική πυρετική κίνηση). Σε 1-1 ½ μήνα το εξάνθημα αιτιάται χωρίς να αφήνει ουλές.

Πρόκειται για μια αυτοϊώμενη νόσο, η οποία στην πλειονότητα της  δεν απαιτεί θεραπεία. Σε ενήλικες θα πρέπει να γίνει διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις όπως σύφιλη ,φαρμακευτικό εξάνθημα κλπ.  Σε επιλεγμένες περιπτώσεις όμως που συνοδεύεται από κνησμό δίδεται τοπική(τοπικά κορτικοστεροειδή ή μαλακτικά) και λιγότερο συχνά συστηματική θεραπεία.( αντισταμινικά).