Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση

Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι ακίνδυνες βλάβες του δέρματος, που παρουσιάζονται ως ελαφριές προεξοχές ή εξογκώσεις με τραχιά ή σκληρή επιφάνεια. Αρκετά συχνά, έχουν την όψη «πατημένης σταφίδας».

Παρατηρούνται με την ίδια συχνότητα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, και ενώ είναι αθώες βλάβες, είναι αρκετά αντιαισθητικές τόσο από θέμα όψης, όσο και από θέμα αφής ενώ άλλες φορές η εμφάνιση τους προκαλεί αναστάτωση λόγω της ιδιαίτερης όψης τους και την συσχέτιση με κάτι “κακό”.

Oι  σμηγματορροϊκές  υπερκερατώσεις  μπορεί να  παρουσιάζουν κνησμό ή αίσθημα καύσους κυρίως όταν βρίσκονται σε σημεία τριβής. Η αφαίρεσή των  σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων είναι περισσότερο θέμα αισθητικής παρά παθολογίας. Εργαστηριακός  όμως έλεγχος απαιτείται όταν ξαφνικά εμφανίζονται σε ένα άτομο πολλαπλές σμηγματορροικές υπερκερατώσεις.

Για τη διάγνωση τους απαιτείται κλινική και δερματοσκοπική εξέταση από δερματολόγο. Η δερματολογική εκτίμηση βοηθάει πολλές φορές στην αποφυγή χειρουργικών αφαιρέσεων αφού εφόσον ο δερματολόγος αναγνωρίσει ότι πρόκειται για σμηγματορροική υπερκεράτωση μπορεί να εφαρμόσει με ασφάλεια κρυοθεραπεία ή laser.