Η ονυχομυκητίαση είναι μια μεταδοτική δερματολογική λοίμωξη που εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, όπου τα νύχια είτε των χεριών είτε των ποδιών προσβάλλονται από μύκητες.
Είναι πιθανό να προσβληθεί ένα ή περισσότερα νύχια, και οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται είναι η πάχυνση του όνυχα, η σκλήρυνση, η δυσχρωμία (αλλαγή χρώματος σε λευκό, κίτρινο, καφέ ή μαύρο) και η ονυχόλυση (αποκόλληση του όνυχα από το δέρμα).
Οι ονυχομυκητιάσεις οφείλονται σε λοίμωξη από:
- Δερματόφυτα (Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum)
- Μη δερματόφυτα βακτήρια
- Candida Albicans
Τα δερματόφυτα αποτελούν το πιο κοινό αίτιο ονυχομυκητίασης. Οι μύκητες του γένους Candida Albicans εμφανίζονται κυρίως στα νύχια των χεριών λόγω της έντονης έκθεσης σε νερό χωρίς προστασία ενώ τα μη δερματόφυτα βακτήρια αφορούν μόλις το 2% των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης.
Διακρίνονται τέσσερις βασικοί τύποι:
- Περιφερική ονυχομυκητίαση: Αρχικά παρατηρούμε αλλαγή χρώματος στο ελεύθερο άκρο του νυχιού.
- Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση: Η επιφάνεια του νυχιού γίνεται λευκή και αδιαφανής.
- Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση: παρατηρούμε αλλαγή χρώματος στο κάτω μέρος του νυχιού που βρίσκεται κοντά στο υπονύχιο.
- Ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση
- Εσωτερική υπονύχια ονυχομυκητίαση
- Καντιντιασική ονυχομυκητίαση: Μπορεί να συνυπάρχει φλεγμονή με πόνο και οίδημα στο περιονύχιο.
Κατηγορίες ατόμων που είναι περισσότερο επιρρεπή στην ανάπτυξή της:
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Άτομα με κυκλοφορικές διαταραχές (αγγειοπάθεια).
- Άτομα με σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down).
- Άτομα με δερματικές αλλοιώσεις (π.χ. ψωρίαση).
- Άτομα που πάσχουν από το «πόδι του αθλητή»
Η κλινική εξέταση γίνεται με χρήση δερματολογικού φακού αλλά και με δερματοσκόπιο προκειμένου να αποκλειστούν και άλλες παθήσεις που προκαλούν παρόμοια κλινική εικόνα (ψωρίαση ,ομαλός λειχήν,κ.α.).
Ο δερματολόγος πολλές φορές θα χρειαστεί εργαστηριακό έλεγχο (άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια όνυχος). Για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα θα πρέπει στα νύχια να μην έχουν χρησιμοποιηθεί αντισηπτικά (π.χ Betadine), αντιμυκητιασικές κρέμες ή πούδρες για τουλάχιστον ένα μήνα. Επίσης, δεν πρέπει να έχουν ληφθεί αντιμυκητιασικά χάπια για 3 μήνες πριν την καλλιέργεια, ενώ τα νύχια πρέπει να έχουν μείνει άβαφα για τουλάχιστον 10 ημέρες.
Θεραπεία
- Εφόσον η ονυχομυκητίαση διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία μπορεί να γίνει τοπικά, με αντιμυκητισιακές αλοιφές ή λάκα και κερατολυτικά σκευάσματα.Διάρκεια θεραπείας: 3-6 μήνες για τα χέρια και 9-12 μήνες για τα πόδια.
- Αν διαπιστωθεί πιο εκτεταμένη ονυχομυκητίαση, είναι πιθανό να δοθεί επιπρόσθετα αγωγή από το στόμα. Διάρκεια θεραπείας: 3-6 μήνες για τα χέρια και 9-12 μήνες για τα πόδια
Άλλες θεραπείες
- Η φωτοδυναμική θεραπεία, η ιοντοφόρεση , υπέρηχοι και LASER Θεραπεία .
Αν παρατηρείται αλλαγή στο χρώμα ή στη μορφολογία των νυχιών σας κλείστε ραντεβού άμεσα ώστε η θεραπεία να επιτευχθεί γρήγορα με τη χρήση μόνο τοπικής θεραπείας και κατάλληλης περιποίησης.