Έρπης χείλους – γεννητικών οργάνων

Έρπης χείλους – γεννητικών οργάνων

Ο έρπης οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και διαχωρίζεται σε τύπου Ι και τύπου ΙΙ.

Ο ιός HSV-1 γνωστός και ως επιχείλιος έρπης μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στην στοματορινική περιοχή και  στα μάτια. Ο ιός απαιτεί φυσική επαφή για να εξαπλωθεί ενώ  είναι δυνατό για τον ιό να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος του μολυσμένου ατόμου. Σπανιότερα, μπορεί μέσω της σεξουαλικής επαφής να μεταφερθεί και στα γεννητικά όργανα.

Ο ιός HSV-2 είναι γνωστός και ως έρπης των γεννητικών οργάνων. Σπανιότερα μπορεί και αυτός ο ιός με ενοφθαλμισμό να μεταφερθεί κατά τη σεξουαλική επαφή και στο στόμα. Ο απλός έρπης τύπου 2 (HSV2)μπορεί να προσβάλλει την επιδερμίδα στη βάλανο του πέους, την ακροποσθία, τον κορμό του πέους, και το αιδοίο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον πρωκτό ή στους γλουτούς καθώς επίσης υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί εσωτερικά του στόματος και του φάρυγγα.

Μετά την αρχική μόλυνση ο HSV παραμένει στο σώμα.Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2-10 ημέρες από την είσοδο του HSV στο σώμα.

Στα πρόδρομα συμπτώματα του ερπητικού εξανθήματος περιλαμβάνονται ο κνησμός, το αίσθημα καύσους και /ή ο πόνος στην περιοχή που έχει μολυνθεί. Στη συνέχεια εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές συρρέουσες φυσαλίδες σε ερυθηματώδη βάση οι οποίες  εξελίσσονται  σε φλύκταινες που σε 3-4 ημέρες ξηραίνονται και σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα) που πέφτει σε 8-9 ημέρες.

 

Θεραπεία

Ο ιός δεν δύναται να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό εφόρου ζωής και σε αυτό οφείλεται και η πιθανότητα υποτροπών μετά το αρχικό επεισόδιο. Στόχος λοιπόν  της θεραπείας είναι:

  • Η μείωση της διάρκειας του εκάστοτε επεισοδίου και η ελαχιστοποίηση της μολυσματικής περιόδου.
  • Η μείωση του αριθμού των αναζωπυρώσεων ή η παύση αυτών.

Τέλος, ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να λάβει κάποια μέτρα προστασίας:

  • Να διατηρεί καθαρή και στεγνή την προσβεβλημένη περιοχή προκειμένου να μην επιμολυνθεί..
  • Να μην ακουμπάει τις βλάβες.
  • Να πλένει συχνά τα χέρια του, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με την πληγή.
  • Να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή όταν υπάρχει ενεργή λοίμωξη μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.
  • Να χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Η θεραπεία της λοίμωξης των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνει τη  χρήση αντιικών φαρμάκων και τοπικών  αλοιφών. Στην περίπτωση του απλού έρπητα στα χείλη θεραπεία από το στόμα δίδεται όταν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση της βλάβης.

Αν εμφανίζετε πάνω από 5-6 υποτροπές κάθε χρόνο έχετε ένδειξη να πάρετε κατασταλτική θεραπεία για 6-12 μήνες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι υποτροπές-μην ταλαιπωρήστε-επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας.