Τα αληθινά μυστικά της beauty editor για φυσικά όμορφη επιδερμίδα

Τα αληθινά μυστικά της beauty editor για φυσικά όμορφη επιδερμίδα

Φωτογράφιση: Wojtun Aga, Styling: Wysoczynska Wero

Η καινούρια τάση για λαμπερό, νεανικό και υγιές δέρμα που ξεπήδησε μέσα από τις δύσκολες συνθήκες του lockdown είναι η επιστροφή στη φυσική ομορφιά. Μια διάσημη beauty editor αποκαλύπτει τα μυστικά που την έκαναν να αγαπήσει ξανά την εικόνα της, χωρίς να καθίσει στην καρέκλα του δερματολόγου.

Με τα ραντεβού στον δερματολόγο να έχουν μπει αναγκαστικά στον πάγο τον καιρό της καραντίνας, το newsfeed μάς πλημμύρισε με tips περιποίησης και ιεροτελεστίες ομορφιάς στο σπίτι με αγαπημένα προϊόντα. Celebrities από όλο τον κόσμο ανέβαζαν φωτογραφίες τους χωρίς μακιγιάζ ή με μάσκες ομορφιάς, ξανασυστήνοντάς μας στην παλιά καλή συνταγή, που έχει αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε όμορφες, λαμπερές και με νεανικό και υγιές δέρμα με τα σωστά για καθεμιά μας καλλυντικά, ακόμη και χωρίς την αψεγάδιαστη όψη που χαρίζει μια συνεδρία στο ιατρείο.

Σύμφωνα με τους New York Times, για πρώτη φορά στην Ιστορία τα προϊόντα περιποίησης ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα είδη μακιγιάζ, επιβεβαιώνοντας πως η φροντίδα του δέρματός μας είναι μια τάση που παραμένει σταθερή, ακόμη και όταν άλλες ξεφουσκώνουν ή μπαίνουν «σε καραντίνα» για λιγότερο ή περισσότερο καιρό. Η Κωνσταντίνα Παπαγιαννάκη, κλινική δερματολόγος και επιμελήτρια Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης, επιβεβαιώνει στο ELLE ότι «την περίοδο του lockdown οι γυναίκες περιποιηθήκαμε περισσότερο το πρόσωπο αλλά και ολόκληρο τον εαυτό μας, τόσο επειδή αποκτήσαμε περισσότερο χρόνο όσο και για να τονώσουμε την ψυχολογία μας».

Εκείνες τις μέρες αγκαλιάσαμε ξανά τη φυσική μας ομορφιά και πολλές από εμάς είμαστε περήφανες που σήμερα, έξι μήνες μετά, παραμένει σε προτεραιότητα η καθημερινή ρουτίνα περιποίησής μας. Αυτό και τίποτα παραπάνω δεν χρειάζεται για να διατηρούμαστε όμορφες, σύμφωνα με τη διάσημη beauty editor Ingeborg van Lotringen, η οποία έχει καταγράψει χιλιάδες χιλιόμετρα στον τομέα της ομορφιάς, δουλεύοντας για δεκαετίες σε μεγάλα έντυπα, κυρίως στο Λονδίνο. Το παραπάνω και άλλες ενδιαφέρουσες αλήθειες αποκαλύπτει στο ELLE αλλά και στο βιβλίο της Great SkinSecrets the Beauty Industry doesnt Tell you (Υπέροχο δέρμα: μυστικά που δεν σας λέει η βιομηχανία της ομορφιάς, εκδ. Gibson Square Books Ltd), το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

Η εξομολόγηση μιας beuty editor

«Το πρόσωπό μου μου άνοιγε πάντα όλες τις πόρτες, από τα παρασκήνια και τις οντισιόν του MTV, έως εκείνες του μαγικού κόσμου της ομορφιάς», δήλωσε η Van Lotringen στο ELLE. «Αλίμονο όμως: η ομορφιά μπορεί να ανθίζει στη νιότη, αλλά ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου. Άρχισα να διακρίνω αυτή την αλλαγή περίπου στα 35 μου και ξέροντας τι με περίμενε στο μέλλον, ως καλά ενημερωμένη beauty editor, επιστράτευσα τα μεγάλα μέσα στα 42α γενέθλιά μου». Τότε, εξομολογείται, ήταν που ξεκίνησε θεραπείες με μπότοξ, λέιζερ, ενθέματα, ραδιοσυχνότητες και όποια άλλη τεχνική τής πρότεινε ο δερματολόγος της.

«Πάντα ανησυχούσα ότι το κυνήγι της μιας τεχνικής μετά την άλλη θα κατέληγε κάποια στιγμή να πάρει τον πλήρη έλεγχο του μυαλού και του προσώπου μου. Με την καραντίνα της άνοιξης του 2020, στα 50 μου, δεν είχα άλλη επιλογή, πήρα εγώ ξανά το έλεγχο». Και η σημερινή όψη της επιδερμίδας της επιβεβαιώνει, όπως λέει, ότι οι κλινικές παρεμβάσεις στο ιατρείο του δερματολόγου δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα οφέλη μιας καλής ρουτίνας ομορφιάς, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση: «Μπορεί να δείχνω μεγαλύτερη, αλλά όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, τώρα μοιάζω πιο πολύ στον νεότερό μου εαυτό από ό,τι έμοιαζε η ανανεωμένη εκδοχή μου μετά τις επεμβάσεις. Όταν έτρεμα για το τι θα συνέβαινε στο πρόσωπό μου μέχρι να λήξει η καραντίνα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το lockdown θα με έφερνε πιο κοντά στην εικόνα με την οποία, τελικά, νιώθω πιο άνετα».

Ομορφιά εμπιστευτικό

Στα περισσότερα από είκοσι χρόνια που δουλεύει ως beauty editor, η Van Lotringen έχει δοκιμάσει χιλιάδες προϊόντα ομορφιάς και γνωρίζει εκ των έσω τη βιομηχανία της. Στο νέο της βιβλίο μας παραθέτει όλες εκείνες τις πολύτιμες πληροφορίες που μόνο μια εξπέρ του χώρου γνωρίζει καλά, αλλά και μας δίνει έξτρα tips για βήματα ομορφιάς που θεωρούμε δεδομένα, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Σε μια εποχή σαν τη δική μας, λέει η Van Lotringen, με τόσους γκουρού και άλλα τόσα beauty tips, όλοι θα θέλαμε αλάνθαστες συμβουλές, αλλά δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα όσον αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Υπάρχουν όμως χρυσοί κανόνες και απαραίτητα βήματα, όπως γράφει στο βιβλίο της. Όπως και αν γεννήθηκε καθεμία μας, με πολύ λεπτό δέρμα, ξηρό ή με τάση ακμής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται αυτό, από νεανικό και σφριγηλό έως αφυδατωμένο ή με σημάδια γήρανσης, με τα κατάλληλα προϊόντα και την επιμελή φροντίδα μπορούμε όλες να αποκτήσουμε το δέρμα για το οποίο θα είμαστε περήφανες.

Βήμα 1ο: Μάθετε τι τύπο επιδερμίδας έχετε (και μη βασίζεστε στις ετικέτες): Οι τύποι δέρματος είναι τέσσερις, τονίζει η συγγραφέας: ξηρό, λιπαρό, κανονικό, μεικτό – το «ευαίσθητο» δεν είναι τύπος δέρματος, αλλά μια κατάσταση που έχει προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες. Πλένουμε καλά το πρόσωπο και τον λαιμό με ένα προϊόν χωρίς θειικά άλατα (sulfate free, γιατί στερούν την απαραίτητη υγρασία από το δέρμα) και περιμένουμε για 20’ χωρίς να εφαρμόσουμε κανένα προϊόν.

Αν μετά τα 20’ το δέρμα: 1. Τραβάει, τότε είναι ξηρό. Έχει ανάγκη από λιπίδια και χρειαζόμαστε προϊόντα θρέψης πλούσια σε έλαια και λιπίδια. 2. Γυαλίζει και έχει ορατούς πόρους, είναι λιπαρό. Η συγγραφέας συστήνει σαλικυλικό οξύ για τον καθαρισμό των πόρων και ενυδατικά σέρουμ με βάση το νερό. 3. Γυαλίζει στη ζώνη Τ, αλλά τραβάει στα μάγουλα, είναι μεικτό, εξηγεί η ειδικός. Χρειάζεται σε ολόκληρη την επιφάνεια ενυδάτωση με προϊόντα με βάση το νερό και μια κρέμα αναπλήρωσης των λιπιδίων στα υπόλοιπα σημεία. Βοηθά η βιταμίνη B3 (νιασιναμίδη). 4. Είναι απαλό, λαμπερό και άνετο, είναι κανονικό. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείπετε στην καθημερινή του περιποίηση και προστασία», λέει η Van Lotringen, και συνεχίζει: «Διαφορετικά θα εμφανίσει σημάδια λιπαρότητας ή ξηρότητας».

Βήμα 2: Επιλέγετε σύμφωνα με τα συστατικά του προϊόντος: Αυτά είναι που φέρνουν αποτέλεσμα, όχι οι υποσχέσεις και οι κριτικές. Μελετήστε τη συσκευασία για την αναγραφή των συστατικών, αλλά και για τη συγκέντρωση στην οποία βρίσκεται το καθένα. Από αυτά επίσης θα τσεκάρουμε αν ένα προϊόν είναι πράγματι κατάλληλο για τον τύπο δέρματός μας, αφού, όπως λέει η ειδικός, στην αγορά έχει εντοπίσει συνθέσεις για λιπαρό δέρμα που όμως περιέχουν αλκοόλη ή κρέμες για ευαίσθητο γεμάτες με αρώματα ή άλλους παράγοντες που αντενδείκνυνται. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα συστατικά αναγράφονται σε κάθε συσκευασία και κατατάσσονται με βάση την περιεκτικότητά τους στη σύνθεση του προϊόντος. Έτσι, πάνω πάνω βρίσκουμε τα συστατικά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και όσο προχωρούμε ακολουθούν εκείνα με τη μικρότερη. Βήμα 3ο: Δώστε τους χρόνο: Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, σύμφωνα με τη Van Lotringen, τα περισσότερα προϊόντα χρειάζονται περίπου δύο μήνες εφαρμογής για να δώσουν τα αποτελέσματα που μπορούν.

Οι χρυσοί κανόνες

1. Καθαρισμός

Επιβάλλεται για όλες τις ηλικίες και για όλα τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα, γιατί μόνο με καθαρή επιδερμίδα θα μπορέσουν τα συστατικά της κρέμας ή όποιου άλλου προϊόντος έχουμε επιλέξει να περάσουν στο δέρμα. Η ειδικός συστήνει διπλό καθαρισμό: πρώτα με ένα απαλό λάδι ή γαλάκτωμα, μασάζ για 30’’ και έπειτα την απομάκρυνσή του είτε με νερό είτε με πετσέτα. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε στο πρόσωπο ένα καθαριστικό τζελ για να φύγουν οι υδατοδιαλυτές ουσίες ή η λιπαρότητα.

Τα προϊόντα σε μορφή νερού είναι ιδανικά για να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ, αλλά δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν τον καθαρισμό δύο φάσεων. Τα μαντιλάκια καθαρισμού συνήθως περιέχουν αλκοόλη, ενώ το σαπούνι (όσο εμπλουτισμένο με ενυδατικούς παράγοντες και αν είναι) καταστρέφει το pH της επιδερμίδας. Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν συνθετικά των glucosideglutamatetaurate και sulfosuccinate. Τέλος, «το κατάλληλο έλαιο καθαρισμού όχι μόνο καθαρίζει καλά το δέρμα, αλλά το ενυδατώνει χάρη στα ευεργετικά λιπαρά οξέα που περιέχει. Χαρίζει ελαστικότητα στις ξηρές επιδερμίδες και προστατεύει τις λιπαρές από εξάρσεις ακμής». Προτιμάμε σαφώς τα φυσικά έλαια, όχι όμως το ελαιόλαδο που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Έξτρα tip για τη λιπαρή επιδερμίδα: Το σαλικυλικό οξύ είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος. Καθαρίζει τους πόρους, είναι αντιμικροβιακό και έχει καταπραϋντική δράση. Το έλαιο από τεϊόδεντρο επίσης. Αποφεύγουμε προϊόντα που περιέχουν alcoholisopropyl alcoholethyl alcoholethanolor alcohol denat καθώς αφυδατώνουν το λιπαρό δέρμα και έτσι το ωθούν σε επιπλέον παραγωγή σμήγματος. Τα cetearylstearyl και cetyl alcohol έχουν μαλακτική δράση, ενώ το benzyl alcohol είναι ένα συντηρητικό που δεν ενοχλεί το δέρμα, αρκεί να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των συστατικών.

Έπειτα από τον καθαρισμό εφαρμόζουμε τόνερ ή η τονωτική λοσιόν, που επαναφέρει το pH στα όξινα επίπεδά του. Προτιμάμε συνθέσεις χωρίς αλκοόλ, αλλά με πρεβιοτικά, γλυκερίνη, λακτικό οξύ και συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

2. Ενυδάτωση

Ναι, ακόμη και οι λιπαρές επιδερμίδες έχουν ανάγκη από ενυδάτωση, ενώ το να πίνουμε απλώς πολύ νερό δεν αρκεί. Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο προϊόν; Τα έλαια jojoba and squalene ενυδατώνουν εξαιρετικά καλά και θρέφουν το δέρμα, αντί απλώς να αποτρέπουν την απώλεια του νερού, και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως ξεγελούν το λιπαρό ώστε να μην παράγει επιπλέον σμήγμα. «Αν νιώθετε το πρόσωπό σας να τραβάει μέσα στη μέρα, τότε χρειάζεται συνθέσεις με πιο ισχυρά συστατικά, όπως shea butter, λανολίνη και argan oil, σορβιτόλη ή υαλουρονικό οξύ». Γενικά ο κανόνας της Van Lotringen είναι «less is more»: ένα πιο δυνατό συστατικό μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και ακμή.

3. Αντιηλιακή προστασία

«Η ακτινοβολία UV επιδρά στο δέρμα όπως το junk food στη σιλουέτα μας», λέει η ειδικός. «Τα φίλτρα SPF είναι μάλλον οι καλύτερες αντιγηραντικές ουσίες στον κόσμο. Θέλουμε φίλτρο SPF 30 UVB (τουλάχιστον, για προστασία από το κάψιμο, τον καρκίνο, αλλά και το μαύρισμα, που στην ουσία είναι μια μορφή βλάβης του DNA) και ένα πολύ καλό φίλτρο UVA (προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο)». Προσοχή χρειάζεται με τα χημικά αντιηλιακά φίλτρα, γιατί «κάποια πολύ κοινά (octrocryleneoxybenzoneavobenzone) διασπώνται στο δέρμα εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας, απελευθερώνοντας ελεύθερες ρίζες, που συντελούν στη γήρανση και σε εμφάνιση ασθενειών. Γι’ αυτό εφαρμόζουμε το αντιηλιακό συχνά», αναφέρει η Van Lotringen. Όσο για την απαραίτητη ποσότητα; Η διάσημη beauty editor λέει ότι για το πρόσωπο και τον λαιμό αρκεί 1/2 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού, ενώ για το σώμα κάθε εφαρμογή αντιστοιχεί στο 1/3 ενός μπουκαλιού των 100ml. «Ναι, τόσο πολύ», τονίζει.

Κατά των ελεύθερων ριζών που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο, επιλέγουμε συνθέσεις με αντιοξειδωτικά όπως πράσινο τσάι, idebenone, βιταμίνες C και Eferulic acidCoQ10. Το μυστικό, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να προσφέρουμε στο δέρμα μας ένα «κοκτέιλ» από αντιοξειδωτικά, αφού το καθένα προστατεύει με διαφορετικό τρόπο από την επίθεση των ελευθέρων ριζών.

Φάκελος κυτταρική ανανέωση

Ποτέ συνθέσεις αντιγήρανσης πριν από τα 30+, τονίζει η Van Lotringen, γιατί φορτώνοντας την επιδερμίδα μας με συστατικά που δεν χρειάζεται ακόμη, ενδέχεται να προκαλέσουμε ευαισθησία, ακμή και ενδεχομένως χρόνια δερματικά προβλήματα. Γύρω στα 30 είναι που το σώμα αρχίζει να κόβει ταχύτητα στην παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs) και χρειάζεται εξωτερική βοήθεια. Τότε αναζητούμε: 1. Βιταμίνη Β3 (niacinamide): Ό,τι πιο κοντινό σε ελιξίριο ομορφιάς, σύμφωνα με τη Van Lotringen. Τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες, έρχονται όταν η συγκέντρωση βρίσκεται ανάμεσα σε 2% και 5%. 2. Πεπτίδια: Αντί για υψηλή περιεκτικότητα πεπτιδίων σε ένα προϊόν, αναζητούμε συνθέσεις με συμπλέγματα πεπτιδίων ή λιποσώματα που καταφέρνουν να μεταφέρουν τα πεπτίδια βαθιά μέσα στο δέρμα. 3. Ρετινοειδή/Βιταμίνη Α: Οι νέες συνθέσεις με ρετινοειδή (συστατικά Retinaldehyde ή Retinal, Retinyl Retinoate) δεν προκαλούν ερεθισμό ή φλεγμονή (αντίθετα με τη ρετινόλη), αλλά η δράση κάποιων από αυτά μειώνεται με το ηλιακό φως, οπότε τις εφαρμόζουμε το βράδυ. 4. Βιταμίνη CΣε μορφή ασκορβικού οξέος (lascorbic acid), η ιδανική συγκέντρωση είναι κάπου ανάμεσα σε 5% και 20%, αλλά η επαφή με τον αέρα και το φως αλλοιώνει την αποτελεσματικότητά της. Στα συμπλέγματα που περιλαμβάνουν το συνθετικό «ascorb», η δόση βιταμίνης C που περιέχεται είναι πολύ μικρή για να φέρει αποτελέσματα. Καλό σημάδι, σύμφωνα με την ειδικό, είναι αν στα συστατικά αναγράφεται η tetrahexyldecyl ascorbate (ή αλλιώς ascorbyl tetra-isopalmitate ή THD ascorbate), καθώς και η ascorbyl glucoside αλλά μόνο αν συνυπάρχει στα συστατικά με νιασιναμίδη/βιταμίνη B3 (ο συνδυασμός είναι που ενισχύει την αποτελεσματικότητα). 5. Οξέα: Τα μοναδικά που δεν ερεθίζουν το δέρμα ούτε το καθιστούν ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία είναι τα Polyhydroxy acids (PHA), ενώ το σαλικυλικό στοχεύει στην καταπολέμηση της λιπαρότητας.

Inside Information

Η διατροφή βοηθάει αλλά δεν αρκεί: «Το σώμα μας δεν δίνει προτεραιότητα στις ρυτίδες, τον αποχρωματισμό, την ακμή, την ξηρότητα ή τη λιπαρότητα. Το δέρμα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος, αλλά όσον αφορά τα συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιές, δεν παίρνει από τον οργανισμό παρά μόνο ό,τι περισσεύει αφού καλυφθούν οι ανάγκες όλων των άλλων οργάνων».

Περιποίηση ματιών: «Αν ακολουθείτε πιστά τη ρουτίνα ομορφιάς που προτείνω», λέει η Van Lotringen, «τότε δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών. Η ενυδατική για το υπόλοιπο πρόσωπο αρκεί και για τα μάτια, εκτός και αν περιέχει ρετινόλη, AHAs ή ασκορβικό οξύ (ίσως είναι υπερβολικές οι συγκεντρώσεις για την περιοχή). Για το πρήξιμο δοκιμάστε ένα σέρουμ με αντιφλεγμονώδη συστατικά (πράσινο τσάι, αλλαντοΐνη, γλυκόριζα, αζουλένιο), δύο κουτάλια παγωμένα από το ψυγείο και ένα επιπλέον μαξιλάρι στον ύπνο».

Με ποια σειρά εφαρμόζουμε τα προϊόντα περιποίησης;

  1. Καθαριστικό με βάση το λάδι
  2. Καθαριστικό με βάση το νερό
  3. Scrub
  4. Τονωτική λοσιόν
  5. Σέρουμ ή μάσκα (ποτέ και τα δύο)
  6. Έλαιο
  7. Ενυδατικό προϊόν
  8. Κρέμα ματιών
  9. Αντιηλιακή προστασία
  10. Primer ή βάση για το μακιγιάζ

Όταν δεν είμαστε σίγουρες, πρώτα εφαρμόζουμε το πιο λεπτόρρευστο προϊόν και έπειτα το πιο πλούσιο ή κρεμώδες.

Πηγή: https://elle.gr/omorfia/ta-alithina-mystika-tis-beauty-editor-gia-fysika-omorfi-epidermida/